Mit jelent a jóga kifejezés?

A jóga a szanszkrit yui szótőből származik, amelynek jelentése: igába hajtani, egybekötni, szorosan tartani.

harmónia

RAINBOW

Mi a jóga?

Maga a kifejezés is utal a jóga küzdelem mivoltára, amely nem más, mint küzdelem önmagunkkal önmagunkért. Küzdelem, hogy teljes mértében uraljuk és irányítsuk a testünket, amely eredményeképp megérthetjük a testi folyamatainkat és általa tudatosan alakíthatjuk azokat.

Mi a jóga általánosabb értelemben véve?

Minden önmagunk megismerését célzó technikát jelöl, amelyek a test által, a testen keresztül visznek közelebb önmagunkhoz. A jóga kiválóan alkalmas a mozgásszegény életmód, az egyoldalú, kötött sporttevékenység vagy fizikai és szellemi kifáradással járó munka egészségre káros hatásainak ellensúlyozására.

A gyakorlatok átmozgatják és kiegyensúlyozott működésre ösztönzik a test izmait, ízületeit, a csontrendszert, a belső szerveket, az érrendszert és az agy sejtjeit.

A jógához nem szükséges különleges hajlékonyság, a merev izomzat a jóga hatására fokozatosan lazul és rugalmasabbá válik.

Ennek ideje természetesen emberenként változó, hiszen mindenki más adottságokkal rendelkezik.

Mi a jóga hatása?

A jóga révén javíthatunk egészségünkön, harmonizálhatjuk testsúlyunkat, légzésünket, vérkeringésünket és növelhetjük szellemi teljesítőképességünket. Speciális gyakorlatok jótékony hatással vannak a bőr szépségére és az idegrendszer működésére is.

A jóga nagymértékben növeli az állóképességet, nyújtja és feszesebbé teszi az izmokat. Mindenfajta sporttevékenységhez kitűnő izomzatot biztosít, amely rugalmas, így elkerülhetővé válnak a sérülések. A test teljes mértékben irányíthatóvá válik, ellenáll a betegségeknek és könnyebben regenerálódik. A speciális légzés révén nagymértékben oldja a stresszt, amely – sajnálatos módon – a modern élet velejárója.

Ez a fajta mozgás nem csak a testre, hanem a lelki élet harmóniájára, az érzelmi életünkre, ezáltal környezetünkre és a velük való kapcsolatunkra is jótékony hatást gyakorol.

A jóga kifinomult testérzetet alakít ki, az önmagunkra figyelés képességét ébreszti fel bennünk. Jóga közben csak magunkra figyelünk, a bennünk zajló folyamatokra – a külvilág erre az időre másodlagos lesz. A jóga különleges légzéstechnikái elősegítik a figyelem befelé irányítását, ezáltal fejlesztik a test, a lélek és a szellem egyensúlyát.

A jóga megtanítja, hogyan csendesítsük le az elmét, akár önállóan is, ha túlhajtott állapotba kerülünk, hogyan legyünk energikusabbak és aktívabbak. Megtanít erőt meríteni saját magunkból a mindennapokhoz, így segít megteremteni a harmóniát.