Mozogj másként!

Célunk az volt, hogy olyan egyedi mozgásformát alakítsunk ki, ami korunk tudását és a jóga valódi mélységét egyaránt felhasználja. A sokévnyi tapasztalatot tudományos, orvosi és testedzői szaktudással ötvözve alkottuk meg a Jalagati Jógát.

A könyv azt az utat és tudás tartalmazza, amellyel a Jalagati csapata az ősi mozgásformát a XXI. század emberének fizikai adottságaihoz igazította és a modern tudományos ismereteket is felhasználva tökéletesítette.

A jóga másként

Manapság egyre nő az igény a kiegyensúlyozottabb életmód, az egészséges mozgásformák felé. A kultúrák közeledésével és keveredésével egyre  nagyobb teret hódított hazánkban is a jóga, amelynek legtöbben a testgyakorlatokkal foglalkozó irányzataival találkozhatunk.

A jóga egy folyamatosan változó, tapasztalatokon keresztül fejlődő és alakuló mozgásforma, éppen ez a szabadsága az, ami lehetővé tette számunkra, hogy a gyakorlatokat és gyakorlatsorokat adaptáljuk a XXI. századi anatómiai, élettani és életviteli viszonyokhoz és megalkossunk egy olyan testmozgást, amely ugyanúgy építően hat fizikai vagy szellemi munkát végző emberek számára is.

Részletek a könyvből

Jóga

Lépd át a korlátaid!

“Rengeteg olyan módszer volt a múltban, és jelenik meg napjainkban is, amelyek a saját egészségünk megőrzését segítik elő. Mindezek mellett számtalan olyan irányzat is létezik, ami a „keresőt” az önmagához vezető úton segíti végig; ezek közül a tanítások közül az egyik a jóga.

Ha végignézzük az összes irányzatot, szinte mindenhol ugyanazokkal találkozhatunk: de a legtöbb valamiben mégis különbözik. Ezáltal lehetőség nyílik mindenkinek megtalálni az útját, és megtalálni a legfontosabb kérdésre a választ, hogy mit akarok magamtól valójában? … “

Egyensúly

Út önmagadhoz

“Én is számtalan rendszert tanulmányozva, kipróbálva jutottam el odáig, hogy a jóga alapfilozófiája sokak számára lehet segítség. A jóga sajátossága egyrészt a test, hiszen a testen keresztül szemlélhetjük önmagunk és a testünk viszonyát, valamint a lélek összhangját.

A jógairányzatok legyenek bármennyire eltérőek, egyben egyetértenek: a testen keresztül megtalálhatjuk önmagunkat; kérdésekre kaphatunk válaszokat, mégpedig olyan kérdésekre, amelyek az életvitelünkre is kihatnak; ezért segít a jóga egy teljesebb élet eléréséhez.

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy ezek a rendszerek önmagában hasztalanok, semmi nem hoz magától csodás eredményeket, hiszen a hangsúly rajtunk van. Az fogja megtalálni a jógában az útját, aki belemélyül, és ezt mindvégig úgy teszi, hogy szem előtt tartja saját magát, s ezt viszi bele.”

Hatékonyság

A gyakorlatok komplexitása segít a gyors fejlődésben.

„A legegyszerűbbnek tűnő gyakorlatok is azt célozzák, hogy lépjük át benne a korlátainkat. A jógagyakorlatok végzése közben az embernek van alkalma megérezni, hogy egyedül, külső segítség nélkül mire képes a testével.

A gyakorlatok komplexitása is segít a gyors fejlődésben. A legtöbb gyakorlat egyszerre több ponton is dolgozik a testünkön. Egy-egy ilyen gyakorlat esetében egyszerre több olyan inger is éri a testet – több helyen nyújtó és szinkronban feszítő irányban –  hogy már egyszerűen nem tudja az agy befogadni a több, egyidejű ingert és éppen emiatt nem is érezzük annyira a fájdalmat, mintha a gyakorlat egy-egy elemét külön végeznénk.

A jóga, ha kitartóak vagyunk és elhatározás is van bennünk, a fájdalomküszöbünk apránkénti kitolásával segít tágítani a mozgáshatárainkat, lazábbá teszi az ízületeinket, és segít az izmainknak megfelelő lazaság elérésben.

A jóga a küzdelemről és a fejlődésről szól – a Jalagatiba átmentettük ezt a fontos tényezőt, mert ez adja a jóga hatékonyságát. A test teljes kímélete, és az éppen csak a kellemetlenség határáig elvitt mozdulatok kevésbé hatékonyak és nem fejlesztenek olyan ütemben, mint a maximális odafigyeléssel, magasabb terhelési szinten végzett gyakorlatok.”

Hacker Péter, Dr. Bajzik Éva: A jóga másként

Jalagati Jóga Egyesület gondozásában
Szeged, 2012.

116 oldal
Kötés: papír / kemény kötés
ISBN: 978-963-08-4654-7